Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositori.uma.ac.id/handle/123456789/1081
Title: Stimulasi Tunas Pisang Barangan (Musa acuminata L.) Secara In Vitro Dengan Berbagai Konsentrasi IBA (Indole-3-butyric acid) dan BA (Benzyladenin).
Authors: Sihotang, Saipul
Keywords: stimulasi;in vitro
Issue Date: 9-Sep-2016
Publisher: Universitas Medan Area
Abstract: The research aim was get the best medium combination of IBA dan BA to stimulated formation number of shoots of banana Barangan. The study used factorial experiment aranged in Completely Randomized Desigh (CRD). The treatment consisted of 2 factors. The frist factor was the IBA concentration, consisted of three levels 0,0 mg/l, 0,5 mg/l, and 1,0 mg/l. The second factor was BA concentration consisted of four level, 0,0 mg/l, 1,5 mg/l, 3,0 mg/l, and 4,5 mg/l. The result showed that combinations of IBA 0,0 mg/l and BA 0,5 mg/l was the best medium to induce shoot multiplication with 4,00 shoots explant. IBA concentrations had no significant effect on number of shoots. However, the IBA concentation affected the number of root explant.
Description: Penelitian ini bertujuan untuk mendapatkan kombinasi media terbaik IBA dan BA dalam menstimulasi pembentukan tunas pisang Barangan. Penelitian ini menggunakan Rancangan Acak Lengkap (RAL) dengan 2 faktor. Faktor pertama dengan pemberian IBA, terdiri dari 3 konsentrasi yaitu 0,0 mg/l, 0,5 mg/l, dan 1,0 mg/l. Faktor kedua pemberian BA, terdiri dari 4 konsentrasi yaitu 0,0 mg/l, 1,5 mg/l, 3,0 mg/l, dan 4,5 mg/l. Hasil penelitian menunjukkan bahwa kombinasi IBA 0,0 mg/l dan BA 1,5 mg/l merupakan media terbaik untuk multiplikasi tunas pisang Barangan dengan rata-rata 4,00 tunas per eksplan. Konsentrasi IBA tidak menunjukkan pengaruh nyata terhadap jumlah tunas, akan tetapi konsentrasi IBA memengaruhi jumlah akar per eksplan.
URI: https://repositori.uma.ac.id/123456789/1081
Appears in Collections:SP - Biology

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
128700009_file1.pdfCover84.54 kBAdobe PDFView/Open
128700009_file2.pdfAbstract105.14 kBAdobe PDFView/Open
128700009_file3.pdfIntroduction169.08 kBAdobe PDFView/Open
128700009_file4.pdfChapter I122.01 kBAdobe PDFView/Open
128700009_file5.pdfChapter II212.24 kBAdobe PDFView/Open
128700009_file6.pdfChapter III248.57 kBAdobe PDFView/Open
128700009_file8.pdfReference612.28 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.