Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositori.uma.ac.id/handle/123456789/11359
Title: Rancang Bangun Mesin Pengering Bawang Kapasitas 7 Kg
Authors: Purba, Jean Glusevic
metadata.dc.contributor.advisor: Umroh, Bobby
Zulfikar
Keywords: design of drying machine;design;desain mesin pengering;perancangan
Issue Date: Oct-2019
Publisher: Universitas Medan Area
Series/Report no.: NPM;148130041
Abstract: After a review of the onion farmers, an obstacle was found in terms of drying the harvested onions, where the constraints were weather factors which could change every time as high as slowing down the drying process, therefore researchers were interested in creating an efficient onion drying machine using fire heat sources as the dryer, this design aims to create an onion drying machine with a capacity of 7 kg and to design an onion drying machine in order to get a real shape from the drying machine, the purpose of this design is to find out whether the machine can dry the onion and find out if there is the difference between dry onions if using sunlight and using a drying machine and the difference in coolers and the amount of moisture in the onion, the method used in this design is to make an initial image which then assembles the grinding machine ng to reduce the water content in the onion. The material used in the work process is angled iron measuring 25 x 25 mm and a plate with a thickness of 1.5 mm and the material for the work process is onion which is still wet. By using a drying machine, the results obtained in one production take 1 hour and the evaporated water content is 10.97% using a temperature of 70 0C. Onions which are dried by using the same machine using sunlight, only different drying times.
Description: Setelah dilakukan peninjauan terhadap petani bawang maka didapat suatu kendala dalam hal mengeringkan bawang hasil panen dimana kendala tersebut adalah faktor cuaca yang dapat berubah setiap saat sehinggi memperlambat proses pengeringan, maka dari itu peneliti tertarik untuk menciptakan mesin pengering bawang yang efisien dengan menggunakan sumber panas api sebagai pengeringnya, Perancangan ini bertujuan untuk menciptakan alat mesin pengering bawang dengan kapasitas 7 kg serta melakukan perancangan mesin pengering bawang agar mendapatkan bentuk nyata dari alat mesin pengering, maksud dari dilakukannya perancangan ini adalah untuk mengetahui apakah mesin yang dibuat dapat mengeringkan bawang serta untuk mengetahui apakah ada perbedaan antara kering pada bawang jika menggunakan sinar matahari dan menggunakan mesin pengering dan perbedaan kuliatas dan jumlah kadar air pada bawang, Metode yang dilakukan pada perancangan ini yaitu membuat gambar awal yang selanjutnya merakit mesin pengering untuk mengurangi kadar air pada bawang. Bahan yang digunakan dalam proses kerjanya adalah besi siku ukuran 25 x 25 mm dan plat dengan tebal 1.5 mm dan bahan untuk proses kerjanya adalah bawang merah yang masih dalam keadaan basah. Dengan menggunakan mesin pengering maka hasil yang didapat dalam sekali produksi memakan waktu 1 jam dan kadar air yang diuapkan sebesar 10,97 % dengan menggunakan suhu 70 0C. Bawang yang dikeringan dengan menggunakan mesin sama hasilnya dengan menggunakan sinar matahari hanya saja waktu pengeringan yang berbeda.
URI: https://repositori.uma.ac.id/handle/123456789/11359
Appears in Collections:SP - Mechanical Engineering

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
148130041 - Jean Glusevic Purba - Fulltext.pdfCover, Abstract, Chapter I, II, III, Biblioghraphy2.06 MBAdobe PDFView/Open
148130041 - Jean Glusevic Purba - Chapter IV.pdf
  Restricted Access
Chapter IV1.19 MBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.