Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositori.uma.ac.id/handle/123456789/11460
Title: Analisa Pengaruh Sudut Putar Rahang Terhadap Kinerja Alat Pengupas Kulit Buah Durian
Authors: Nainggolan, Dhenis
metadata.dc.contributor.advisor: Zulfikar
Umroh, Bobby
Keywords: alat pembuka buah durian;analisa gaya;kapasitas;efisiensi alat;durian fruit peeler tool;force analysis;tool capacity;efficiency tool
Issue Date: 19-Sep-2019
Publisher: Universitas Medan Area
Series/Report no.: NPM;168130096
Abstract: In principle, technology is used by people to ease and improve work efficiency, in terms of both times and production costs sides. A Durian splitter tool applying the jaw rotating method has been created and tested in this study. The focus of the study was the analysis of force in peeling the durians by this tool. The aims of the study were to measure the loads and angles in peeling durian fruits also to calculate the capacity and efficiency of this tool. Then, the testing data retrieval method was putting the load measurement tool on the durian fruit peeler tool and recording the load value obtained during the testing process. The durian fruits were put into the special jaw which can be moved rotate in relative to the knife. The kinds of durian fruits used in the study were ripe and raw fruits. Furthermore, the results obtained were the average force needed in peeling the ripe durian fruits of 99 N by average jaw angle of 45 derajat and the average time of 9.5 seconds. Whereas, the raw durian fruits, the average force needed of 233.38 N by average jaw angle of 80° and the average peeling process time of 15 seconds. The tool capacity of each ripe fruit was 185 fruits/hour and raw fruit was 144 fruits/hour. Thus the tool efficiency of both ripe and raw fruits were the same, namely reach the 85%.
Description: Pada prinsipnya, teknologi dipergunakan manusia untuk memberikan kemudahan dan peningkatan terhadap efisiensi kerja, baik ditinjau dari sisi waktu maupun biaya produksi. Pada penelitian ini, sebuah alat pembuka buah durian dengan metode rahang berputar telah dibangun dan telah diuji. Analisa gaya untuk membuka buah durian dengan menggunakan alat ini menjadi fokus utama dalam penelitian ini. Tujuan penelitian ini ialah mengukur beban dan sudut pengupasan buah durian serta menghitung kapasitas dan efisiensi alat tersebut. Metode pengambilan data pengujian ialah dengan meletakkan alat pengukur beban pada alat pembuka buah durian dan mencatat nilai beban yang diberikan selama proses pengujian berlangsung. Buah durian diletakkan dalam rahang khusus yang dapat digerakkan berputar relatif terhadap pisau. Jenis buah durian yang dipergunakan dalam penelitian ini terdiri dari buah durian matang dan buah durian mentah. Hasil yang diperoleh ialah gaya rata-rata yang dibutuhkan untuk membuka buah durian matang ialah 99 N dengan sudut rahang rata-rata 45 derajat dan waktu rata-rata 9,5 detik. Sedangkan untuk buah durian mentah, gaya rata-ratanya ialah 233,38 N dengan sudut rahang rata-rata hingga 80o dan waktu proses pembukaan rata-rata hingga 15 detik. Kapasitas alat untuk buah matang ialah 185 buah / jam dan buah mentah 144 buah / jam. Efisiensi alat untuk buah matang dan mentah adalah sama, yaitu mencapai hingga 85%.
URI: https://repositori.uma.ac.id/handle/123456789/11460
Appears in Collections:SP - Mechanical Engineering

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
168130096 - Dhenis Nainggolan - Fulltext.pdfCover, Abstract, Chapter I, II, III, Bibliography2.08 MBAdobe PDFView/Open
168130096 - Dhenis Nainggolan - Chapter IV.pdf
  Restricted Access
Chapter IV600.67 kBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.