Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositori.uma.ac.id/handle/123456789/12681
Title: Analisa Pengembangan dan Keuntungan Produsen Dodol di Pasar Bengkel (Studi Kasus : Desa Bengkel Kec. Perbaungan Kab. Serdang Bedagai)
Other Titles: Analysis of Development and Profits of Dodol Producers in Bengkel Market (Case Study: Bengkel Village, Perbaungan District, Serdang Bedagai District)
Authors: Sihombing, Tri Novianta Yohana
metadata.dc.contributor.advisor: Harahap, Gustami
Saleh, Khairul
Keywords: usaha dodol;pengembangan dan keuntungan;development;dodol business
Issue Date: 17-Sep-2020
Publisher: Universitas Medan Area
Series/Report no.: NPM;148220031
Abstract: This study aims to determine the development of dodol business and how much profit dodol producers in Village Bengkel, Perbaungan District, Serdang Bedagai Regency. This research was conducted from January 2019. This study used the sampling method by simple random sampling, in this study the sample used was 30 respondents. The sample in this study were dodol entrepreneurs living in Village Bengkel, Perbaungan District, Serdang Bedagai Regency. Based on the results of research to find out progressive strategies in the dodol business, to maintaining good quality products to increase dodol demand, maintaining affordable product prices for consumers to get regular customers and adding new customers, the relationship between business owners and dodol-making workers is runs well, the dodol-making workers are active, and the method of making it is quite easy and used manually. Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui pengembangan usaha dodol dan berapa keuntungan produsen dodol di Desa Bengkel, Kec. Perbaungan, Kab. Serdang Bedagai. Penelitian ini dilaksanakan dari bulan Januari 2019. Penelitian ini menggunakan metode pengambilan sampel dengan cara simple random sampling, dalam penelitian ini sampel yang digunakan adalah 30 responden. Sampel dalam penelitian ini adalah pengusaha dodol yang tinggal di Desa Bengkel, Kec. Perbaungan, Kab. Serdang Bedagai. Berdasarkan dari hasil penelitian untuk mengetahui strategi progresif pada usaha dodol yaitu dengan cara mempertahankan produk yang berkualitas baik untuk meningkatkan permintaan dodol, mempertahankan harga produk yang terjangkau konsumen untuk mendapatkan pelanggan-pelanggan tetap dan menambah pelanggan baru, hubungan pemilik usaha dengan pekerja pembuatan dodol berjalan dengan baik, para pekerja pembuatan dodol giat bekerja, dan cara pembuatannya cukup mudah dan digunakan secara manual.
URI: https://repositori.uma.ac.id/handle/123456789/12681
Appears in Collections:SP - Agribusiness

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
148220031 - Tri Novianta Yohana Sihombing - Chapter IV.pdf
  Restricted Access
Chapter IV431.42 kBAdobe PDFView/Open Request a copy
148220031 - Tri Novianta Yohana Sihombing - Fulltext.pdfCover, Abstract, Chapter I,II,III,Bibliogrpahy1.84 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.