Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositori.uma.ac.id/handle/123456789/17165
Title: TEKNOLOGI PROSES PEMBUATAN MESIN PENGUPAS KULIT ARI KOPI KERING DENGAN KAPASITAS 100 KG/JAM
Other Titles: MANUFACTURING PROCESS TECHNOLOGY DRY COFFEE ARI SKIN PELERING MACHINE WITH 100 . CAPACITY KG/HOUR
Authors: Sihombing, Paisen Govindo
metadata.dc.contributor.advisor: Syah, Amrin
Kurniawan, Fadil A
Keywords: Pembuatan;mesin kopi;performasi;Making;coffee machine;performance
Issue Date: 19-Jan-2022
Publisher: Universitas Medan Area
Series/Report no.: NPM;168130038
Abstract: Proses pengupasan buah kopi selama ini masih dikerjakan secara manual, dengan menggunakan mesin pengupas buah kopi waktu yang diperlukan lebih cepat, dibandingkan dengan cara manual. Dalam rancang bangun ini langkah pertama yang dilakukan adalah pengamatan dilapangan dan studi literatur. Hasil pengamatan dan studi literatur tersebut menjadi dasar dalam pembuatan komponen, dan mekanisme mesin itu sendiri. Adapun tujuan dalam pembuatan mesin pengupas kulit ari kopi kering terdiri dari menganalisis kesetimbangan gaya yang bekerja pada poros, daya rencana serta kecepatan putaran mesin dan umur bantalan, dimana tujuan tersebut untuk mendapatkan konsep produk yang bertujuan menghasilkan produk, setelah konsep produk didapatkan maka langkah selanjutnya adalah merancang produk yang merupakan pengembangan konsep produk berupa gambar skets menjadi benda teknik, langkah terakhir dalam pembuatan mesin ini membuat dokumen produk berupa desain gambar kerja. Sistem transmisi mesin pengupas kulit kopi mengunakan 2 puli diameter 4 inch dan 8 inch yang merubah putaran dari 3600 rpm menjadi 1800 rpm, v-belt jenis A No.66, 1 poros pejal diameter 1 inch. Dengan poros yang digunakan berbahan S45C dengan tegangan lentur yang di ijinkan (ob) = 58 kg /mm2 dameter 15,8 dengan beban gaya merata sebesar 9,42 N/m dan bantalan yang digunakan dengan nomor 6205Z dimana beban radial 15,22 kg dan beban aksial 5,63 kg dengan umur bantalan mencapai 430.441 jam pemakaian. The process of peeling coffee cherries is still done manually, using a coffee berry peeler machine the time required is faster, compared to the manual method. In this design, the first step is field observations and literature studies. The results of these observations and literature studies become the basis for the manufacture of components, and the mechanism of the machine itself. The purpose of making a dry coffee husk peeler consists of analyzing the balance of forces acting on the shaft, design power and engine rotation speed and bearing life, where the goal is to get a product concept that aims to produce a product, after the product concept is obtained, the next step is designing a product which is the development of a product concept in the form of a sketch image into a technical object, the last step in making this machine is making a product document in the form of a working drawing design. The transmission system of the coffee peeler machine uses 2 pulleys with a diameter of 4 inches and 8 inches that change the rotation from 3600 rpm to1800 rpm, v-belt type A No.66, 1 solid shaft diameter of 1 inch. With the shaft used made of S45C with an allowable bending stress (ob) = 58 kg /mm2 dameter 15.8 with a uniform force load of 9.42 N/m and bearings used with the number 6205Z where the radial load is 15 ,22 kg and axial load 5.63 kg with bearing life reaching 430.441 hours of use.
Description: 73 Halaman
URI: https://repositori.uma.ac.id/handle/123456789/17165
Appears in Collections:SP - Mechanical Engineering

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Paisen Govindo Sihombing - Fulltext.pdfCover, Abstract, Chapter I,II,III,V Bibliography4.4 MBAdobe PDFView/Open
Paisen Govindo Sihombing - Chapter IV.pdf
  Restricted Access
Chapter IV1.77 MBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.