Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositori.uma.ac.id/handle/123456789/1778
Title: Uji Aktivitas Antimikroba Daun Pandan Wangi (Pandanus amaryllifolius Roxb) terhadap Escherichia coli, Shigella dysentriae dan Candida albicans
Authors: Erwana, Eka Juliah
Keywords: pandan wangi;antimikroba
Issue Date: 15-Jun-2017
Publisher: Universitas Medan Area
Abstract: The purpose of this research was to determine chemical compounds in crude extract of pandanus fragrant leaves and the ability of this compound to slow down the growth of Escherichia coli, Shigella dysentryae and Candida albicans. The method that use for the extraction of pandanus fragrant leaf is a maceration method with n-hexane solvent and ethyl acetat. Experiment activity antimicrobial of pandanus fragrant leaves towards microbial pathogen use diffusion method by Kirby Bauer with variation treatment 25%, 50%, 75% and 100% with the antibiotic antibiotics too look whether pandan leaves extract can be used as an alternative medicine antimicrobial is Chloramphenicol and Nystatin. The result of research showed that pandanus fragrant leaves extract contains secondary metabolit namely flavonoids, alkaloids, triterpenoids and tanin with the most suitable solvent is ethyl acetate. Pandanus fragrant leaves have antimicrobial activity that concern Escherichia coli, Shigella dysentryae and Candida albicans with the largest clear transparan on Escherichia coli in concentrate 100% in the amunt 12,1 mm, on Shigella dysentryae in concentrate 100% in the amunt 12,3 mm and Candida albicans in concentrate 75% in the amunt 21,4 mm.
Description: Tujuan penelitian ini adalah untuk mengetahui senyawa kimia yang terdapat di dalam ekstrak kasar daun pandan wangi dan untuk melihat kemampuan ekstrak kasar daun pandan wangi dalam menghambat pertumbuhan Escherichia coli, Shigella dysentryae dan Candida albicans. Metode yang digunakan untuk ekstraksi daun pandan wangi adalah metode maserasi dengan pelarut n-heksan dan etil asetat. Uji aktivitas antimikroba daun pandan wangi terhadap mikroba patogen menggunakan metode difusi dengan cara Kirby Bauer dengan variasi perlakuan 25 %, 50 %, 75 % dan 100 % dengan antibiotik yang digunakan untuk melihat apakah ekstrak daun pandan wangi bisa dijadikan sebagai obat alternatif untuk antimikroba yaitu Chloramphenicol dan Nystatin. Hasil penelitian menunjukkan bahwa ekstrak daun pandan wangi mengandung senyawa metabolit sekunder yaitu flavonoid, alkaloid, triterpenoid dan tanin dengan pelarut yang paling sesuai adalah etil asetat. Daun pandan wangi memiliki aktivitas antimikroba terhadap Escherichia coli, Shigella dysentryae dan Candida albicans dengan zona bening terbesar pada Escherichia coli yaitu pada konsentrasi 100 % sebesar 12,1 mm, pada Shigella dysentryae yaitu pada konsentrasi 100 % sebesar 12,3 mm dan Candida albicans yaitu pada konsentrasi 75 % sebesar 21,4 mm.
URI: https://repositori.uma.ac.id/123456789/1778
Appears in Collections:SP - Biology

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
138700010_file8.pdfReference1.03 MBAdobe PDFView/Open
138700010_file1.pdfCover171.16 kBAdobe PDFView/Open
138700010_file2.pdfAbstract179.88 kBAdobe PDFView/Open
138700010_file3.pdfIntroduction256.04 kBAdobe PDFView/Open
138700010_file4.pdfChapter I230.48 kBAdobe PDFView/Open
138700010_file5.pdfChapter II286.29 kBAdobe PDFView/Open
138700010_file6.pdfChapter III188.69 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.