Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositori.uma.ac.id/handle/123456789/25353
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorSupriatno-
dc.contributor.authorPurba, Kamto-
dc.date.accessioned2024-09-10T03:44:16Z-
dc.date.available2024-09-10T03:44:16Z-
dc.date.issued2024-08-16-
dc.identifier.urihttps://repositori.uma.ac.id/handle/123456789/25353-
dc.description53 Halamanen_US
dc.description.abstractTekanan press pada screw press sangat berhubungan dengan minyak yang ikut terbuang pada ampas pressan dan umur pemakaian mesin screw press. Perhitungan tekanan pada screw press dilakukan untuk mengetahui seberapa banyak minyak yang ikut terbuang pada ampas presan, dan lama pemakaian pada mesin screw press. Tujuan dari penulisan ini adalah untuk menghitung dan membandingkan besar tekanan pada mesin screw press menggunakan data lapangan dan Standar Operasional Prosedur (SOP), dan menghitung banyaknya minyak yang terbuang pada ampas pressan serta umur mesin screw press. Metodologi pengumpulan data dilakukan dengan cara melakukan observasi, pengumpulan data dari lapangan dan melakukan analisis data. Perhitungan penelitian ini menggunakan metode Quality Control dengan minyak yang ikut terbuang pada ampas mesin screw press 1 dan 2 sebesar 4,30%, press 3 sebesar 4,38%, press 4 sebesar 4,37%. Untuk tekanan pada mesin screw press sebesar 45- 50 bar, suhu ampas 95°C, dengan lama pemakaian worm dan screw press selama 2190 jam. Dari data diatas maka hasil tekanan yang optimal adalah pada mesin screw press 1 dan 2 dengan oil losses sebanyak 4,30%, tekanan 45-50 bar dan lama pemakaian pada mesin screw press selama 2190 jam. The press pressure on the screw press is closely related to the amount of oil lost in the pressed residue and the lifespan of the screw press machine. Calculating the pressure on the screw press is essential to determine how much oil is lost in the pressed residue and to estimate the machine's lifespan. The purpose of this study was to calculate and compare the pressure on the screw press machine using field data and the Standard Operating Procedure (SOP), as well as to calculate the amount of oil lost in the pressed residue and the lifespan of the screw press machine. The methodology for data collection involved observation, field data collection, and data analysis. The calculations in this study used the Quality Control methd, with oil losses in the pressed residue of screw press machines 1 and 2 being 4.30%, press 3 at 4.38%, and press 4 at 4.37%. The pressure on the screw press machine was 45-50 bar, with a residue temperature of 95°C, and the lifespan of the worm and screw press was 2190 hours. Based on the data above, the optimal pressure was found in screw press machines 1 and 2, with oil losses of 4.30%, a pressure of 45-50 bar, and a machine lifespan of 2190 hours.en_US
dc.language.isoiden_US
dc.publisherUNIVERSITAS MEDAN AREAen_US
dc.relation.ispartofseriesNPM;198130023-
dc.subjectscrew pressen_US
dc.subjectminyaken_US
dc.subjecttekananen_US
dc.subjectumur screw pressen_US
dc.subjectoilen_US
dc.subjectpressureen_US
dc.subjectscrew press lifespanen_US
dc.titleAnalisis Pengendalian Kualitas Presan pada Proses Pengempaan Buah Kelapa Sawit di Unit Screw Pressen_US
dc.title.alternativeAnalysis of Press Quality Control in the Process of Pressing Palm Fruit in the Screw Press Uniten_US
dc.typeSkripsi Sarjanaen_US
Appears in Collections:SP - Mechanical Engineering

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
198130023 - Kamto Purba - Fulltext.pdfCover, Abstract, Chapter I, II, III, V, Bibliography1.23 MBAdobe PDFView/Open
198130023 - Kamto Purba - Chapter IV.pdf
  Restricted Access
Chapter IV707.62 kBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.