Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositori.uma.ac.id/handle/123456789/8194
Title: Faktor-faktor yang mempengaruhi permintaan jamur tiram (Pleurotus Ostreatus) (studi kasus: Kabupaten Deli Serdang)
Authors: Aini, Syafirah
metadata.dc.contributor.advisor: Mardiana, Siti
Siregar, Rahma Sari
Keywords: demand, oyster mushroom, other vegetables;permintaan, jamur tiram, sayuran lain.
Issue Date: Feb-2018
Publisher: Universitas Medan Area
Abstract: The development of the agricultural sector is not only food crops but also plantation crops and horticulture. The jungur (Pleurotus) is one of the horticultural commodities that can be used for neutraceuntical food (food and drink for disease prevention and treatment). The purpose of this research is to know how demand for oyster mushrooms in Deli Serdang District and what factors affect the demand for oyster mushrooms in Deli Serdang district. Sampling method was done by using census method, respondents in this study were consumers who bought oyster mushrooms in Deli Serdang Regency. samples taken are as many as 30.Data collected are primary and secondary data. The results showed that the average consumer demand of oyster mushrooms in Deli Serdang Regency is 4 to 9 kg / month with an average percentage of 73.3. Factors - Factors that affect the demand of oyster mushrooms Partially that the price of other vegetables and income significantly affect the demand for oyster mushrooms with the value of t-count 3.302 for other vegetable price variables greater than t-table 1.711 is a value of significance 0.003 smaller than alpha 0, 05, while for income variable t value 2.507 bigger than t-table 1,711 and significance value 0,019 smaller 0,05
Description: Tujuan dari penelitian ini adalah untuk mengetahui bagaimana permintaan terhadap jamur tiram di Kabupaten Deli Serdang dan faktor-faktor apa saja yang mempengaruhi permintaan jamur tiram di kabupaten Deli Serdang. Metode pengambilan sampel dilakukan dengan menggunakan metode sensus, responden dalam penelitian ini adalah konsumen yang membeli jamur tiram di Kabupaten Deli Serdang. Informasi tentang konsumen yang membeli jamur tiram diperoleh dari petani jamur tiram dan sampel yang diambil adalah sebanyak 30 sampel konsumen jamur tiram. Data yang dikumpulkan adalah data primer dan sekunder. Metode analisis yang digunakan adalah uji regresi linear berganda dengan alat bantu perangkat lunak SPSS 21. Hasil penelitian menunjukkan bahwa Rata-rata permintaan konsumen jamur tiram di Kabupaten Deli Serdang adalah 4 sampai dengan 9 kg/bulan dengan persentase rata-rata 73,3%. Faktor – Faktor yang mempengaruhi secara serempak memiliki nilai signifikan terhadap permintaan jamur tiram di Kabupaten Deli Serdang yaitu harga jamur tiram, harga sayuran lain, jumlah anggota keluarga, pendapatan dan selera. Secara parsial bahwa harga sayuran lain dan pendapatan berpengaruh nyata terhadap permintaan jamur tiram dengan nilai t-hitung 3,302 untuk variabel harga sayuran lain lebih besar dari t-tabel 1,711 yaitu nilai signifikansi 0,003 lebih kecil dari alpha 0,05, sedangkan untuk variabel pendapatan nilai t hitung 2,507 lebih besar dari t-tabel 1,711 serta nilai signifikansi 0,019 lebih kecil 0,05
URI: https://repositori.uma.ac.id/handle/123456789/8194
Appears in Collections:SP - Agricultural Technology

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
138220014 Syarifah.pdffulltext7.17 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.