Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositori.uma.ac.id/handle/123456789/26787
Title: Analisis Pendapatan dan Nilai Tambah Ubi Kayu (Manihot Utilissima) Menjadi Opak di Kecamatan Tapian Dolok Kabupaten Simalungun
Other Titles: Analysis of Income and Added Value of Cassava (Manihot Utilissima) Becoming Opak in Tapian Dolok District, Simalungun Regency
Authors: Damanik, Hertuti Wijaya
metadata.dc.contributor.advisor: Ilvira, Rika Fitri
Keywords: biaya produksi;pendapatan;nilai tambah produk (metode hayami);production cost;income;product added value (hayami method)
Issue Date: 24-Jun-2024
Publisher: UNIVERSITAS MEDAN AREA
Series/Report no.: NPM;198220112
Abstract: Adapun tujuan dilakukannya penelitian ini adalah untuk mengetahui nilai tambah pengolahan ubi kayu menjadi opak biasa dan opak kukus di Desa Nagori Negeri Bayu Muslimin. mengetahui biaya produksi produsen pengolahan ubi kayu menjadi opak biasa dan opak kukus di Desa Nagori Negeri Bayu Muslimin. Untuk mengetahui pendapatan produsen pengolahan ubi kayu menjadi opak biasa dan opak kukus di Desa Nagori Negeri Bayu Muslimin. Jumlah sampel dalam penelitian ini berjumlah 7 produsen yang terdiri dari 4 produsen opak biasa dan 3 produsen opak kukus. Data yang digunakan dalam penelitian ini adalah data primer, metode analisis data yang digunakan adalah dengan analisis pendapatan, dan analisis nilai tambah. Hasil penelitian menunjukkan bahwa rata-rata total biaya produksi produsen opak biasa sebesar Rp. 997.000, dan rata-rata total biaya produksi produsen opak kukus sebesar Rp. 895.000, rata-rata total pendapatan yang diperoleh produsen opak biasa sebesar Rp. 578.000 per sekali proses produksi, rata-rata total pendapatan yang diperoleh produsen opak kukus sebesar Rp. 780.000 per sekali proses produksi nilai tambah untuk opak biasa adalah sebesar 45,48%, termasuk kedalam kategori nilai tambah yang tinggi, nilai tambah untuk opak kukus adalah 59,00%, termasuk kedalam kategori nilai tambah yang tinggi. The aim of this research is to determine the added value of processing cassava into regular opak and steamed opak in Nagori Village, Negeri Bayu Muslimin. find out the production costs of producers processing cassava into regular opak and steamed opak in Nagori Village, Negeri Bayu Muslimin. To find out the income of producers processing cassava into regular opak and steamed opak in Nagori Village, Negeri Bayu Muslimin. The number of samples in this research was 7 producers consisting of 4 regular opaque producers and 3 steamed opaque producers. The data used in this research is primary data, the data analysis method used is income analysis and added value analysis. The research results show that the average total production cost for ordinary opaque producers is IDR. 997,000, and the average total production cost for steamed opaque producers is IDR. 895,000, the average total income earned by ordinary opaque producers is IDR. 578,000 per production process, the average total income earned by steamed opaque producers is IDR. 780,000 per production process. The added value for regular opak is 45.48%, included in the high added value category, the added value for steamed opak is 59.00%, included in the high added value category.
Description: 94 Halaman
URI: https://repositori.uma.ac.id/handle/123456789/26787
Appears in Collections:SP - Agribusiness

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
198220112 - Hertuti Wijaya Damanik - Fulltext.pdfCover, Abstract, Chapter I, II, III, V, Bibliography1.96 MBAdobe PDFView/Open
198220112 - Hertuti Wijaya Damanik - Chapter IV.pdf
  Restricted Access
Chapter IV592.62 kBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.