Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositori.uma.ac.id/handle/123456789/27278
Title: Analisis Formulasi Ekstrak Kulit Buah Aren (Arenga Pinnata) Untuk Pengendalian Serangga Kutu Kebul (Bemisia Tabaci)
Other Titles: Analysis of Aren Fruit Peel Extract Formulation (Arenga Pinnata) for Controlling Whitefly Insects (Bemisia Tabaci)
Authors: Santoso, Gilang Aditya
metadata.dc.contributor.advisor: Rahman, Abdul
Chandra, Ifan Aulia
Keywords: Botanical Pesticide;Aren Fruit Peel;Whitefly;pestisida nabati;kulit buah aren;kutu kebul
Issue Date: 6-Mar-2025
Publisher: Universitas Medan Area
Series/Report no.: NPM;188210041
Abstract: Kutu kebul (Bemisia tabaci) adalah serangga hama yang dapat menyebabkan kerusakan langsung pada tanaman dan sebagai media penular (vektor) penyakit tanaman. Kerusakan yang disebabkan oleh penyakit virus yang ditularkan kutu kebul sering lebih merugikan dibandingkan dengan kerusakan yang disebabkan oleh hama kutu kebul sendiri. Tujuan penelitian ini yaitu untuk mengetahui efektifitas senyawa metabolit sekunder yang terkandung di dalam kulit buah aren menjadi bahan aktif dalam pestisida nabati bagi kutu kebul. Metode yang digunakan ini adalah rancangan acak lengkap (RAL), yang terdiri dari 4 perlakuan dan 3 ulangan. Penelitian ini menggunakan pestisida nabati dari ekstrak kulit buah aren, dengan beberapa konsentrasi yaitu, A0 = konsentrasi 0% (kontrol), A1 = konsentrasi 3%, A2 = konsentrasi 6%, A3 = konsentrasi 9%. Hasil penelitian menunjukkan pemberian ekstrak kulit buah aren dengan perlakuan A3 dapat mematikan kutu kebul sebesar 100% dalam kurun waktu 3 hari. Hasil analisis probit LT50 adalah 4 hari dan konsentrasi LC50 sebesar 5.33% artinya bahwa pada konsentrasi 5.33% ekstrak kulit buah aren (Arenga pinnata) dapat membunuh 50% kutu kebul pada hari ke 4 pengamatan. Whitefly (Bemisia tabaci) is a pest insect that can cause direct damage to plants and act as a vector for plant diseases. Damage caused by viral diseases transmitted by whitefly is often more detrimental than the damage caused by the whitefly pest itself. The purpose of this research was to determine the effectiveness of secondary metabolite compounds contained in the skin of aren fruit as active ingredients in botanical pesticides for whitefly. The method used was a completely randomized design (CRD), which consisted of 4 treatments and 3 replications. This research used botanical pesticides from aren fruit peel extract, with several concentrations, namely A0 = 0% concentration (control), A1 = 3% concentration, A2 = 6% concentration, A3 = 9% concentration. The results of the research showed that the administration of aren fruit peel extract with treatment A3 could kill 100% of whiteflies within 3 days. The probit LT50 analysis result was 4 days and the LC50 concentration was 5.33%, meaning that at a concentration of 5.33%, the aren fruit peel extract (Arenga pinnata) could kill 50% of whiteflies on the 4th day of observation.
Description: 54 Halaman
URI: https://repositori.uma.ac.id/handle/123456789/27278
Appears in Collections:SP - Agricultural Technology

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
188210041 - Gilang Aditya Santoso - Chapter IV.pdf
  Restricted Access
Chapter IV456.81 kBAdobe PDFView/Open Request a copy
188210041 - Gilang Aditya Santoso - Fulltext.pdfCover, Abstract, Chapter I, II, III, V, Bibliography1.14 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.