Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repositori.uma.ac.id/handle/123456789/9840
Title: | Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Permintaan Tahu Putih di Kota Medan |
Other Titles: | Influenced Factors of Tofu Demands in Medan メダン市の白豆腐需要に影響を与える要因 |
Authors: | Ikhsan, M Fahriza |
metadata.dc.contributor.advisor: | Astuti K, Retna Saragih, Faoeza Hafiz |
Keywords: | 扶養家族数;harga;jumlah tanggungan;pendapatan;tahu putih |
Issue Date: | 26-Sep-2018 |
Publisher: | Universitas Medan Area |
Abstract: | English : Tofu has an important role in nutritional balance and becomes one of the favorite menus at home. This research aimed to find out the factors that influence consumers’ demand for tofu in Medan. The sampling method was done by applying the purposive sampling method. The respondent of this research were the consumers of tofu in the household. Information was collected from tofu sellers in Petisah market, Sei Sikambing market, and Helvetia market with a total of 45 respondents and 15 respondents were chosen from each market. The obtained data were primary and secondary data. Multiple linear regression analysis used as analysis method and SPSS 20 as supporting tools. The results of this study concluded that the variable price of white tofu, tempe prices, fish prices, income and the number of dependents simultaneously had a significant effect onthe demand for white tofu in Medan. Partially variable of tofu and fish price were impacted to tofu demands in Medan. Meanwhile, the variable of tempeh price, income, and amount of dependents were not impacted significantly to the demands of white tofu in Medan. Mandarin Abstract : 豆腐是营养平衡的食物之一,也是人们最喜欢的配菜之一。这项研究的目的是找出影响棉兰市消费者对白豆腐需求的因素。采样方法采用有目的的采样方法。本研究的受访者是在家中食用白豆腐的消费者。从Petisah市场,Sei Sikambing市场和Helvetia市场的白豆腐卖家获得的信息和抽样样本共有45位受访者,每个市场每15名受访者。收集的数据是主要数据和次要数据。所用的分析方法是采用SPSS 20进行多元线性回归检验。本研究结果表明,白豆腐的变价,大豆价格,鱼价,收入和家属数量同时对白豆腐的需求产生显着影响。在棉兰。部分白豆腐和鱼价的可变价格对棉兰白豆腐的需求有显着影响,而tempe,收入和家属数量的变化价格并未显着影响棉兰对白豆腐的需求。 Japan Abstract : 豆腐は、栄養バランスの役割を果たしている食品の一つであり、人々のお気に入りの副菜の一つである。本研究の目的は、メダン市の白豆腐の消費者需要に影響を与える要因を決定することである。サンプリング法は、目的の「purposive sampling」というサンプリング法によって行われる。調査の回答者は、家庭で白豆腐を消費する消費者である。 情報は、Petisah 市場、Sei Sikambing 市場、Helvetia 市場の白豆腐の売り手から得られ、サンプルは45名の回答者で、各市場の15名の回答者である。収集されるデータは、一次データや二次データです。分析方法は、SPSS 20ツールを使用した多重線形回帰テストである。結果は、白豆腐の変動価格、テンペ価格、魚価、収入や扶養家族の数がメダン市の白豆腐の需要に同時に大きな影響を与えると結論付ける。 部分的に白豆腐と魚の価格の変動価格はメダンの白豆腐の需要に大きな影響を与えるが、テンペ価格、収入や扶養家族の数はメダンの白豆腐の需要に大きな影響を与えない |
Description: | Tahu merupakan salah satu bahan pangan yang memegang peranan untuk keseimbangan gizi dan menjadi salah satu lauk-pauk favorit masyarakat. Tujuan penelitian ini adalah untuk mengetahui faktor apa saja yang mempengaruhi permintaan konsumen terhadap tahu putih di Kota Medan. Metode pengambilan sampel dilakukan dengan metode purposive sampling. Responden dalam penelitian ini adalah konsumen yang mengkonsumsi tahu putih dalam rumah tangga. Informasi diperoleh dari penjual tahu putih di Pasar Petisah, Pasar Sei Sikambing dan Pasar Helvetia dan sampel yang diambil adalah 45 responden, masing-masing 15 responden di setiap pasar. Data yang dikumpulkan adalah data primer dan data sekunder. Metode analisis yang digunakan adalah uji regresi linier berganda dengan alat bantu SPSS 20. Hasil penelitian ini menyimpulkan bahwa variabel harga tahu putih, harga tempe, harga ikan, pendapatan dan jumlah tanggungan secara serempak berpengaruh signifikan terhadap permintaan tahu putih di Kota Medan. Secara parsial variabel harga tahu putih dan harga ikan berpengaruh signifikan terhadap permintaan tahu putih di Kota Medan, sedangkan variabel harga tempe, pendapatan dan jumlah tanggungan tidak berpengaruh signifikan terhadap permintaan tahu putih di Kota Medan. |
URI: | https://repositori.uma.ac.id/handle/123456789/9840 |
Appears in Collections: | SP - Agribusiness |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
M. Fahriza Ikhsan - fulltext.pdf | Fulltext | 1.85 MB | Adobe PDF | View/Open |
M. Fahriza Ikhsan - Abstract.pdf | Abstract Foreign Langangue | 913.73 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.