Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repositori.uma.ac.id/handle/123456789/11298
Title: | Pengukuran Kepuasan Pelanggan Terhadap Kualitas Pelayanan di Indogrosir Pusat perkulakan dengan Menggunakan metode Fuzzy Service Quality |
Other Titles: | The Measurement of Customer Satisfaction Towards the Service Quality at Indogrosir Pusat Perkulakan by Using Fuzzy Service Quality Method |
Authors: | Della, Riena |
metadata.dc.contributor.advisor: | Siregar, Ninny Hasibuan, Chalir Fajri |
Keywords: | kepuasan pelanggan;fuzzy sevqual;customer satisfaction |
Issue Date: | 17-Sep-2019 |
Publisher: | Universitas Medan Area |
Series/Report no.: | NPM;158150002 |
Abstract: | The service quality is the most important factor for the company, in order for the company can keep running and developing. The ways to improve service quality are to find out and understand the customers’ desires. The quality service happens when the services or products meet the customers’ expectations. This research was conducted at Indogrosir Pusat Perkulakan in Medan to find out the quality service level and propose the attributes that need to be improved the quality of services. The fuzzy method is a method used to resolve problems where the activities descriptions; subjectively research and assessment are uncertain and inexact. Then, the servqual approach combine with fuzzy theory was used in this research so the customers’ perceptions and expectations measurement can be measured exactly. Furthermore, based on the gap value per attribute that needs to be prioritized by the grocery to being improved was the support facilities distance and the shopping area obtained the highest gap value of -4.08. Whereas the lowest gap value was in grocery location is 2.33. This matter showed that the grocery location was the attribute rated by the customers better than the other attributes. While based on the value per dimension, the dimension that needs to be prioritized by the grocery to being improved was the empathy dimension which obtained the highest gap value of -2.20. Whereas the lowest gap value was the assurance is 0.05. It showed that customer’ assessments towards the assurance dimension better than the others dimension, and also the empathy dimension criteria need to be prioritized to being improved. |
Description: | Kualitas pelayanan jasa merupakan faktor terpenting bagi perusahaan yang bersangkutan,agar perusahaan tersebut dapat terus berdiri dan berkembang. Cara meningkatkan kualitas jasa adalah dengan berusaha untuk mengetaui dan memahami keinginan pelanggan. Pelayanan yang berkualitas terjadi apabila jasa atau produk yang dirasakan oleh pelanggan sama atau melebihi harapan pelanggan maka pelayanan tersebut dapat dikatakan berkualitas. Pada penelitian ini dilakukan di Indogrosir Pusat Perkulakan Medan untuk mengetaui tingkat kualitas pelayanan dan mengusulkan atribut yang perlu ditingkatkan kualitas pelayanannya. Metode fuzzy merupakan metode yang digunakan untuk menyelesaikan masalah dimana deskripsi aktivitas, penelitian dan penilaian bersifat subyektif, tidak pasti dan tidak tepat. Metode yang digunakan dalam penelitian ini yaitu pendekatan servqual yang dikombinasikan dengan teori fuzzy agar pengukuran persepsi dan harapan dari pelanggan dapat diukur dengan tepat Berdasarkan nilai gap per atribut yang perlu diprioritaskan oleh pihak perkulakan untuk dilakukan perbaikan adalah jarak fasilitas pendukung dengan tempat belanja yang memperoleh gap tertinggi yaitu -4,08. Sedangkan gap terendah adalah lokasi perkulakan dengan nilai gap 2,33. Hal ini menunjukkan bahwa lokasi perkulakan merupakan atribut yang dinilai konsumen lebih baik dari atribut – atribut yang lainnya. Berdasarkan nilai gap per dimensi, dimensi yang perlu di prioritaskan oleh pihak perkulakan untuk dilakukan perbaikan adalah dimensi empathy yang memperoleh gap tertinggi yaitu -2,20 . Sedangkan gap terendah adalah assurance,dengan nilai gap 0,05. Hal ini menunjukkan bahwa penilaian konsumen terhadap dimensi assurance lebih baik dari dimensi lainnya, selain itu hal ini juga menunjukkan bahwa kriteria – kriteria dalam dimensi empathy perlu atau lebih diprioritaskan untuk dilakukan peningkatan. |
URI: | http://repository.uma.ac.id/handle/123456789/11298 |
Appears in Collections: | SP - Industrial Engineering |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
158150002 - Reina Della - Chapter IV.pdf Restricted Access | Chapter IV | 1.24 MB | Adobe PDF | View/Open Request a copy |
158150002 - Reina Della - Fulltext.pdf | Cover, Abstract, Chapter I, II, III, Bibliography | 3.1 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.