Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositori.uma.ac.id/handle/123456789/11842
Title: Pengaruh Rasio Profitabilitas dan Solvabilitas Terhadap Return Saham dengan Tingkat Inflasi Sebagai Variable Moderasi Pada Perusahaan Makanan dan Minuman yang Terdaftar di Bursa Efek Indonesia
Other Titles: The Effect of Profitability and Solvency Ratios on Stock Returns with Inflation Rate as Variable Moderation in Food and Beverage Companies Listed on the Indonesia Stock Exchange
Authors: Ramadina, Suci
metadata.dc.contributor.advisor: Siregar, Ali Usman
Dalimunthe, Hasbiana
Issue Date: 2018
Publisher: Universitas Medan Area
Abstract: Stock Return is the rate of return received by shareholders for investments made in the company in the form of dividends. Profitability ratios are the company's ability to produce what is seen from share capital, the level of sales and assets (assets) owned. The solvency ratio is the company's ability to pay off long-term and short-term liabilities in financing company assets. The rate of inflation is the tendency of increasing prices of goods in general and continuously resulting in the price of other goods immediately rising. This study aims to determine the effect of Profitability and Solvability Ratios on Stock Returns both partially and simultaneously with the Inflation Rate as Moderation Variables in Food and Beverage Companies listed on the Indonesia Stock Exchange. The type of research used in this study is associative research, namely research conducted to find the relationship between a variable with other variables. The type of data used is Quantitative Data. The data source used in this study is Secondary Data. The population used in this study is 16 food and beverage companies listed on the Indonesia Stock Exchange in 2012-2016. A sample of 10 food and beverage companies with criteria reported their financial statements for 5 consecutive years. The company data must be complete and in accordance with the variables studied. Data collection techniques used in this study are Documentation Techniques. Data Analysis Techniques used in this research are Classic Assumption Test, Simple Linear Regression, Multiple Linear Regression, and Hypothesis test (R2 Test, T-Test, F-Test). The results of this study show partially the Profitability Ratio (ROE) has no effect on the Calculated Stock Return <Ttable ie (0.082 <2.01174), Solvency Ratio (DER) does not affect the Calculated Stock Return <Ttable ie (0.089 <2.01174) . Simultaneously Ratio Profitability and solvency do not affect the Stock Return Fcount 2.021 <Ftable 2.79. Inflation rate cannot moderate the Profitability Ratio to Stock Returns. The Inflation Rate cannot moderate the Solvency Ratio to Stock Returns.
Description: Return Saham adalah tingkat pengembalian yang diterima oleh pemegang saham atas investasi yang telah dilakukan pada perusahaan dalam bentuk pembagian dividen. Rasio profitabilitas adalah kemampuan perusahaan untuk menghasilkan yang dilihat dari modal saham, tingkat penjualan dan kekayaan (asset) yang dimiliki. Rasio solvabilitas adalah kemampuan perusahaan dalam melunasi kewajiban jangka panjang maupun jangka pendek dalam membiayai asset perusahaan. Tingkat inflasi adalah kecenderungan meningkatnya harga-harga barang secara umum dan terus menerus yang mengakibatkan harga barang-barang lain serta merta menjadi naik. Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui Pengaruh Rasio Profitabilitas dan Solvabilitas terhadap Return Saham baik secara parsial maupun simultan dengan Tingkat Inflasi sebagai Variabel Moderasi pada Perusahaan Makanan dan Minuman yang terdaftar Di Bursa Efek Indonesia. Jenis penelitian yang digunakan dalam penelitian ini adalah penelitian Asosiatif yaitu penelitian yang dilakukan untuk mencari hubungan antara suatu variabel dengan variabel yang lainnya. Jenis data yang digunakan adalah Data Kuantitatif. Sumber data yang digunakan dalam penelitian ini adalah Data Sekunder. Populasi yang digunakan dalam penelitian ini adalah 16 Perusahaan makanan dan minuman yang terdaftar di Bursa Efek Indonesia Tahun 2012-2016. Sampel sebanyak 10 perusahaan makanan dan minuman dengan kriteria melaporkan laporan keuangannya 5 tahun berturut-turut. Data perusahaan tersebut harus lengkap dan sesuai dengan variabel yang diteliti. Teknik pengumpulan data yang digunakan dalam penelitian ini adalah Teknik Dokumentasi. Teknik Analisis Data yang digunakan dalam penelitian ini adalah Uji Asumsi Klasik, Regresi Linear Sederhana, Regresi Linear Berganda, dan uji Hipotesis (Uji R2, Uji-t, Uji-F). Hasil penelitian ini menunjukkan hasil secara parsial Rasio Profitabilitas (ROE) tidak berpengaruh terhadap Return Saham Thitung < Ttabel yaitu (0.082<2,01174), Rasio Solvabilitas (DER) tidak berpengaruh terhadap Return Saham Thitung < Ttabel yaitu (0.089<2,01174). Secara Simultan Rasio Profitabilitas dan solvabilitas tidak berpengaruh terhadap Return Saham Fhitung 2,021< Ftabel 2,79. Tingkat Inflasi tidak dapat memoderasi Rasio Profitabilitas terhadap Return Saham. Tingkat Inflasi tidak dapat memoderasi Rasio Solvabilitas terhadap Return Saham.
URI: http://repository.uma.ac.id/handle/123456789/11842
Appears in Collections:SP - Accountancy

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
148330028 - Suci Ramadina - Chapter IV V.pdf
  Restricted Access
Chapter IV1.08 MBAdobe PDFView/Open Request a copy
148330028 - Suci Ramadina - Fulltext.pdfFulltext1.38 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.