Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repositori.uma.ac.id/handle/123456789/17023
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | Hasibuan, Chalis Fajri | - |
dc.contributor.advisor | Prasetyo, Healthy Aldriany | - |
dc.contributor.author | Sipahutar, Rizka Hana Manja | - |
dc.date.accessioned | 2022-06-17T04:26:20Z | - |
dc.date.available | 2022-06-17T04:26:20Z | - |
dc.date.issued | 2022-01-12 | - |
dc.identifier.uri | http://repository.uma.ac.id/handle/123456789/17023 | - |
dc.description | 102 Halaman | en_US |
dc.description.abstract | Kemasan atau packaging adalah suatu wadah yang menempati suatu barang agar aman, menarik, mempunyai daya pikat dari seorang yang ingin membeli suatu produk. UD. Cincau merupakan usaha pembuatan cincau dengan pengemasan yang masih sederhana yaitu menggunakan kemasan plastik. Cincau dapat bertahan selama 1 hari diluar ruangan, maka dari itu banyak produk cincau yang tidak terjual karena tingkat ketahanan produk yang rendah. Hal ini tentunya berakibat pada kurangnya daya tarik serta rendahnya nilai jual produk dipasar. Selain daya tarik hal utama dalam kemasan harus mencantumkan informasi produk yang lengkap. Penelitian ini bertujuan untuk mengembangkan kemasan cincau yang dilakukan dengan pengembangan secara kontinu dari berbagai aspek. Salah satu metode yang dapat digunakan dalam perbaikan produk adalah metode Quality Function Deployment (QFD). Dalam perbaikan kemasan cincau terdapat 13 variabel antara lain: Bahan kemasan, Bentuk kemasan, Warna kemasan, Dimensi kemasan, Dimensi pegangan, Bentuk merek, Letak posisi merek, Warna tulisan, Jenis tulisan, Bahan pegangan, Warna pegangan, Yang perlu ditampilkan dan fungsi tambahan. Dalam perancangan produk kemasan terdapat 2 alternatif pilihan yang dapat digunakan dengan spesifikasi yang berbeda. Alternatif yang pertama berbahan dasar plastik, berbentuk persegi dengan dimensi 15x15 cm, warna dasar kemasan putih bening dengan fungsi tambahan wadah dapat dipakai kembali, adanya penutup dan pegangan. Sedangkan desain kemasan yang kedua berbahan plastik, berbentuk bulat dengan dimensi 10x8,5 cm, warna dasar kemasan putih bening, dengan fungsi tambahan wadah dapat dipakai kembali, adanya penutup dan pegangan. Packaging or packaging is a container that occupies an item so that it is safe, attractive, has the allure of someone who wants to buy a product. UD. Cincau is a business of making grass jelly with simple packaging, namely using plastic packaging. Grass jelly can last for 1 day outdoors, therefore many grass jelly products are not sold because of the low level of product resistance. This of course results in a lack of attractiveness and a low selling value of the product in the market. In addition to attractiveness, the main thing in the packaging must include complete product information. This study aims to develop the packaging of grass jelly which is carried out with continuous development from various aspects. One method that can be used in product improvement is the Quality Function Deployment (QFD) method. In repairing the grass jelly packaging, there are 13 variables including: Packaging material, Packaging shape, Packaging color, Packaging dimensions, Handle dimensions, Brand shape, Brand positioning, Writing color, Type of writing, Handle material, Handle color, What needs to be displayed and additional functions . In the design of packaging products there are 2 alternative options that can be used with different specifications. The first alternative is made of plastic, square in shape with dimensions of 15x15 cm, the basic color of the packaging is clear white with the additional function of a reusable container, a cover and a handle. While the second packaging design is made of plastic, round in shape with dimensions of 10x8.5 cm, the basic color of the packaging is clear white, with the additional function of a reusable container, a cover and a handle. | en_US |
dc.language.iso | id | en_US |
dc.publisher | Universitas Medan Area | en_US |
dc.relation.ispartofseries | NPM;178150083 | - |
dc.subject | cincau | en_US |
dc.subject | quality function deployment | en_US |
dc.subject | qfd | en_US |
dc.subject | desain kemasan | en_US |
dc.subject | grass jelly | en_US |
dc.subject | packaging design | en_US |
dc.title | Perancangan Kemasan Cincau di UD. Cincau Menggunakan Metode Quality Function Deployment (QFD) | en_US |
dc.title.alternative | Grass jelly packaging design at UD. Cincau Using Quality Function Deployment (QFD) Method | en_US |
dc.type | Thesis | en_US |
Appears in Collections: | SP - Industrial Engineering |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
178150083 - Rizka Hana Manja Sipahutar - Fulltext.pdf | Cover, Abstract, Chapter I, II, III, V, Bibliography | 2.5 MB | Adobe PDF | View/Open |
178150083 - Rizka Hana Manja Sipahutar - Chapter IV.pdf Restricted Access | Chapter IV | 1.05 MB | Adobe PDF | View/Open Request a copy |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.