Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repositori.uma.ac.id/handle/123456789/18992
Title: | Persediaan Bahan Baku Singkong Menggunakan Metode Dinamis dengan Ketidakpastian Keripik Singkong di UD. Kreasi Lutvi |
Other Titles: | Inventory of Cassava Raw Material Using Dynamic Method with Uncertainty of Cassava Chips at UD.Kreasi Lutfi |
Authors: | Fauzi, Muhammad |
Keywords: | forecasting;safety stock;lead time;re oder point;modal |
Issue Date: | 19-Oct-2022 |
Publisher: | Universitas Medan Area |
Series/Report no.: | NPM;178150103 |
Abstract: | Di era globalisasi saat ini, persaingan bisnis yang semakin ketat menuntut industri di sektor manufaktur dan jasa untuk meningkatkan strategi bisnisnya. Tujuan dari penelitian ini adalah untuk memprediksi permintaan jumlah bahan baku di masa yang akan datang berdasarkan kebutuhan bahan baku di masa lalu dan untuk mengetahui perbandingan total biaya persediaan bahan baku pada data aktual perusahaan dengan hasil penelitian yang dilakukan. Metode yang digunakan adalah metode dinamis yang digunakan untuk mengatasi permasalahan persediaan bahan baku. Pemilihan bahan baku yang diteliti menggunakan metode ABC antara lain singkong Gunting Sogo, singkong Malaysia Susu, dan singkong Roti. Hasil peramalan bahan baku singkong Gunting Sogo Januari 2022 adalah 46.971 kg, Februari 46.736 kg, Maret 46.947 kg, April 46.757 kg, Mei 46.928 kg, dan Juni 46.774 kg. Untuk singkong Malaysia Susu pada Januari 2022 45.943 kg, Februari 45.478 kg, Maret 45.896 kg, April 45.529 kg, Mei 45.859, dan Juni 45.554 kg. Untuk Roti singkong Januari 2022 59.963 kg, Februari 59.661 kg, Maret 59.933 kg, April 59.688 kg, Mei 59.908 kg, dan Juni 59.710 kg. Perhitungan perbandingan biaya persediaan bahan baku pada data aktual perusahaan dengan hasil penelitian, untuk data bahan baku aktual perusahaan pada bulan Agustus dan Oktober 2021 yaitu sebesar Rp. 224.475.516,26 sedangkan menggunakan metode persediaan dinamis sebesar Rp. 188.590.493,17, maka selisih dari data aktual dengan metode dinamis adalah Rp. 35.885.023,09 In the current era of globalization, increasingly fierce business competition requires industries in the manufacturing and service sectors to improve their business strategies. The purpose of this study was to predict the demand for the number of raw materials in the future based on the need for raw materials in the past and to find out the comparison of the total cost of raw material inventory on the company's actual data with the conducted research results. The method applied was the dynamic method which was used to solve problems in the raw materials inventory. The selection of raw materials studied using the ABC method included cassava Gunting Sogo, cassava Malaysia Susu, and cassava Roti. The raw materials forecasting results of cassava Gunting Sogo on January 2022 were 46,971 kg, February 46,736 kg, March 46,947 kg, April 46,757 kg, May 46,928 kg, and June 46,774 kg. For cassava Malaysia Susu on January 2022 45,943 kg, February 45,478 kg, March 45,896 kg, April 45,529 kg, May 45,859, and June 45,554 kg. For cassava Roti on January 2022 59,963 kg, February 59,661 kg, March 59,933 kg, April 59,688 kg, May 59,908 kg, and June 59,710 kg. The calculation of raw material inventory cost comparison on the company's actual data with research results, for the company's actual raw material data in August and October 2021, which was Rp. 224,475,516.26 while using the dynamic inventory method of Rp. 188,590,493.17, then the difference from the actual data with the dynamic method was Rp. 35,885,023.09. |
Description: | 76 Halaman |
URI: | http://repository.uma.ac.id/handle/123456789/18992 |
Appears in Collections: | SP - Industrial Engineering |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
178150103 - Muhammad Fauzi Fulltext.pdf | Cover, Abstract, Chapter I, II, III, V, Bibliography | 1.38 MB | Adobe PDF | View/Open |
178150103 - Muhammad Fauzi Chapter IV.pdf Restricted Access | Chapter IV | 1.02 MB | Adobe PDF | View/Open Request a copy |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.