Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositori.uma.ac.id/handle/123456789/20171
Title: Redesain Alat Pres Tahu dengan Menggunakan Metode Quality Function Deployment (QFD) di UKM Tahu Desa Suka Ramai Binjai
Other Titles: Redesigning Tofu Pressing Equipment Using the Quality Function Deployment (QFD) Method in Tofu UKM in Suka Ramai Binjai Village
Authors: Alfathan, Ridho
metadata.dc.contributor.advisor: Sutrisno
Polewangi, Yudi Daeng
Keywords: redesain;quality function deployment (QFD);pres tahu;redesign
Issue Date: 19-May-2023
Publisher: Universitas Medan Area
Series/Report no.: NPM;188150038
Abstract: Permasalahan yang terdapat di UKM Tahu ini yaitu kegiatan pengepresan tahu masih menggunakan mesin pres tradisional, yang mana menjadi Kendala yang dihadapi dari para karyawan dalam menggunakan mesin pres tradisional ini adalah dalam pengepresan tahu masih belum efektif karena masih menggunakan alat sederhana seperti ember yang digunakan untuk pengisian air limbah sebagai pemberat dan juga menggunakan bahan kayu sebagai penampang pencetak yang di nilai belum begitu baik dikarenakan kayu terkadang sompel dan berjamur akibat terlalu sering terkena air limbah tahu. Selain itu faktor yang menyebabkan kendala dalam menggunakan mesin tersebut yaitu pada proses pengepresan tahu yang menggunakan ember juga dapat memakan waktu yang cukup lama, sehingga dalam mengepres dan memproduksi tahu juga menjadi kurang berkualitas. Tujuan penelitian ini adalah bagaimana cara merancang alat pres tahu dengan menggunakan metode Quality Function Deployment (QFD) dan juga kiranya hasil rancangan ini bisa menjadi masukan atau ide untuk UKM supaya kualitas tahu bisa lebih baik lagi. QFD adalah suatu cara untuk meningkatkan kualitas barang atau jasa dengan memahami kebutuhan konsumen kemudian menghubungkannya dengan karakteristik teknis untuk menghasilkan suatu barang atau jasa pada setiap tahap pembuatan barang atau jasa yang dihasilkan. Hasil penelitian setelah melakukan redesain alat pres adalah alat pres menggunakan sistem ulir dongkrak sehingga tekanan dapat disesuaikan, rancangan alat yang sederhana dan nyaman, terbuka dan mudah dibersihkan, bahan material menggunakan stainlees steel, lamanya waktu pengepresan 30 menit. The problem in UKM Tofu is that the activity of pressing tofu still uses traditional pressing machines, which is the obstacle faced by employees in using this traditional pressing machine is that pressing tofu is still ineffective because they still use simple tools such as buckets used for filling wastewater as ballast and also using wood material as a printer cross-section which is rated not very good because the wood is sometimes chipped and moldy due to too much exposure to tofu wastewater. In addition, the factors that cause problems in using the machine, namely the process of pressing tofu using a bucket can also take quite a long time, so the quality of pressing and producing tofu also becomes less. The purpose of this research is how to design a tofu pressing tool using the Quality Function Deployment (QFD) method and also hopefully the results of this design can be input or ideas for SMEs so that the quality of tofu can be even better. QFD is a way to improve the quality of goods or services by understanding consumer needs and then connecting them with the technical characteristics to produce goods or services at each stage. The research results after redesigning the press are that the press uses a screw jack system so that the pressure can be adjusted, the tool's design is simple and comfortable, open and easy to clean, the material uses stainless steel, and the pressing time is 30 minutes.
Description: 51 Halaman
URI: https://repositori.uma.ac.id/handle/123456789/20171
Appears in Collections:SP - Industrial Engineering

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
188150038 - Ridho Alfathan - Fulltext.pdfCover, Abstract, Chapter I, II, III, V, Bibliography971.17 kBAdobe PDFView/Open
188150038 - Ridho Alfathan - Chapter IV.pdf
  Restricted Access
Chapter IV511.89 kBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.