Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositori.uma.ac.id/handle/123456789/22307
Title: Pengunaan Model Peta Control dalam Mengendalikan Derajat Kemanisan Minuman Ringan di PT. Coca-Cola Bottling Indonesia Unit Medan
Other Titles: Use of the Control Map Model in Controlling the Degree of Sweetness of Soft Drinks at PT. Coca-Cola Bottling Indonesia Medan Unit
Authors: Arifin, Muhammad
metadata.dc.contributor.advisor: Industri
Keywords: peta control;derajat kemanisan;degree of sweetness
Issue Date: 2015
Publisher: Universitas Medan Area
Series/Report no.: NPM;978150003
Abstract: PT. Coca Cola Bottling Indonesia Unit Medan adalah salah satu dari sebelas perusahaan pembotolan Soft Drink yang terdapat di Indonesia, berlokasi di Jalan Medan - Belawan km. 14, Kelurahan Besar, Kecamatan Medan Labuhan. Perusahaan memproduksi lunak minuman non alkohol yaitu Coca Cola, Fanta, Sprite dan Fresh Tea dengan berbagai ukuran kemasan. Bahan yang dibutuhkan untuk memproduksi minuman ringan ini antara lain air, konsentrat (bahan dasar minuman), gula dan C02. Kadar kemanisan (Brix) merupakan salah satu parameter mutu yang diperlukan Untuk mengontrol kestabilannya maka minuman ringan yang dihasilkan harus sama manisnya dan dapat mengacu pada standar yang telah ditentukan dan untuk memenuhi kepuasan konsumen. Untuk mengontrol tingkat kemanisan (0 Brix) dengan model ini mungkin ada yang mengadopsi model peta kendali. PT. Coca Cola Bottling Indonesia Unit Medan is one of eleven bottling companies for Soft Drink found in Indonesia, located on Jalan Medan - Belawan km. 14, Kelurahan Besar, Kecamatan Medan Labuhan. The company produce soft drink non alkohol, namely Coca Cola, Fanta, Sprite and Fresh Tea with various size of package. The material required for producing this soft drink such as water, concentrate (beverage base), sugar and C02. The rate of sweetness (Brix) constitutes one parameter tor quality that need for controlling its stabilization -so the soft drink produced should be equal its sweetness and it may refer to standard that has been determined and that in order to fulfill satisfaction on consumer. In order to control its sweetness rate (0 Brix) by this model perhaps there adopting the control map model.
Description: 71 Halaman
URI: https://repositori.uma.ac.id/handle/123456789/22307
Appears in Collections:SP - Industrial Engineering

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
978150003 - Muhammad Arifin Fulltext.pdfCover, Abstract, Chapter I, II, III, V, Bibliography3.05 MBAdobe PDFView/Open
978150003 - Muhammad Arifin Chapter IV.pdf
  Restricted Access
Chapter IV955.92 kBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.