Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repositori.uma.ac.id/handle/123456789/27381
Title: | Analisis Perencanaan Dan Penjadwalan Bahan Baku Produksi Dengan Metode Material Requirement Planning (Studi Kasus: Usaha Tahu H.Basri) |
Other Titles: | Analysis of Planning and Scheduling of Raw Materials for Production Using the Material Requirement Planning Method (Case Study: H. Basri Tofu Business) |
Authors: | Sanjaya, Frana |
metadata.dc.contributor.advisor: | Zulvatricia, Reakha |
Keywords: | Raw material;Bahan baku;Lot for Lot;Total Cost |
Issue Date: | May-2025 |
Publisher: | Universitas Medan Area |
Series/Report no.: | NPM;188150017 |
Abstract: | Usaha Tahu H. Basri merupakan Usaha yang memproduksi tahu mentah atau produk tahu putih, Perusahaan masih menggunakan perhitungan konvensional dalam pembelian bahan baku. Perusahaan melakukan pembelian bahan baku secara terus menerus yang bertujuan agar bahan baku selalu tersedia singga diharapkan kegiatan produksi dapat berjalan dengan lancar, akan tetapi sering terjadi kekurangan bahan baku atau ketidaksediaan stok ketika produksi tahu dilakukan karena tidak adanya penjadwalan pembelian bahan baku di Usaha Tahu H. Basri. Hal yang dapat dilakukan agar persediaan bahan baku yang efisien adalah melakukan penerapan metode Material Requirement Planning (MRP) yang mana dapat menentapkan persediaan bahan baku yang digunakan dalam pembuatan tahu yaitu kacang kedelai, tepung tahu, dan cuka. Untuk memperoleh target utama perusahaan yaitu mendapatkan laba yang maksimal, maka perusahaan diharuskan mampu mempertahankan tingkat persediaan yang seimbang untuk mencegah kekurangan bahan baku. Penelitian ini menggunakan metode Material Requirement Planning (MRP) dengan teknik Lot for Lot dengan menggunakan data penggunaan bahan baku Usaha Tahu H. Basri Pada periode Desember 2024 hingga Maret 2025 yang mana dalam perhitungan penyediaan bahan baku pada proses produksi tahu di Usaha Tahu H. Basri adalah teknik Lot for Lot yang dilakukan secara per minggu merupakan perhitungan dengan total biaya terkecil yaitu sebesar Rp 1.188.646 H. Basri Tofu Business is a business that produces raw tofu or white tofu products, the company still uses conventional calculations in purchasing raw materials. The company purchases raw materials continuously which aims to make raw materials always available so that it is hoped that production activities can run smoothly, but there is often a shortage of raw materials or stock unavailability when tofu production is carried out because there is no scheduling of raw material purchases at H. Basri Tofu Business. What can be done for efficient raw material inventory is to apply the Material Requirement Planning (MRP) method which can determine the supply of raw materials used in making tofu, namely soybeans, tofu flour, and vinegar. To obtain the company's main target, namely getting maximum profit, the company is required to be able to maintain a balanced inventory level to prevent raw material shortages. This study uses the Material Requirement Planning (MRP) method with the Lot for Lot technique using data on the use of raw materials for H. Basri's Tofu Business in the period December 2024 to March 2025 which in the calculation of the supply of raw materials in the tofu production process at H. Basri's Tofu Business is the Lot for Lot technique which is carried out on a weekly basis is the calculation with the smallest total cost of Rp 1,188,646. |
Description: | 10 Halaman |
URI: | https://repositori.uma.ac.id/handle/123456789/27381 |
Appears in Collections: | SP - Industrial Engineering |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
188150017 - Frana Sanjaya - Fulltext.pdf | 671.72 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.