Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositori.uma.ac.id/handle/123456789/27472
Title: Perancangan Alat Pemotong Tahu dengan Metode Benchmarking pada Pabrik Tahu JW
Other Titles: Design of Tofu Cutting Tool with Benchmarking Method at JW Tofu Factory
Authors: Fadila, Nur
metadata.dc.contributor.advisor: Silviana, Nukhe Andri
Keywords: Tofu Cutting Tool;Production Effectiveness;Tofu;Benchmarking Method;Alat Pemotong Tahu;Efektivitas Produksi;Tahu;Metode Benchmarking
Issue Date: Mar-2025
Publisher: Universitas Medan Area
Series/Report no.: NPM;218150019
Abstract: Pabrik Tahu JW merupakan UMKM yang bergerak dibidang olahan tahu. Dari hasil observasi, pabrik ini masih menggunakan cara manual dalam proses pemotongan tahu, cara tersebut tidak efektif digunakan karna memakan waktu sekitar 5-6 menit dan mudah terjadinya cacat produk, dari adanya permasalahan tersebut, sehingga dibutuhkan alat pemotong yang dapat memudahkan pekerja karna mempercepat waktu pemotongan serta meminimalisir terjadinya cacat produk. Penelitian ini bertujuan untuk mempercepat waktu potong, meminimalisir cacat produk dan menambah efektifitas pabrik, metode yang digunakan yaitu benchmarking dengan 4 konsep dan pendekatan deskriptif. Teknik analisa data hasil kusioner menggunakan SPSS dengan analisa validitas, reabilitas dan normalitas. Hasil penelitian ini dengan rancangan yang dibuat sudah sesuai dengan keinginan dan kebutuhan pihak terkait yaitu pemilik, pekerja dan retailer hasil dari jawaban kusioner serta dapat menambah efektifitas UMKM Pabrik Tahu JW, yang dimana rancangan alatnya yaitu dengan material stainless, handle berbentuk bulat, ukuran mengikuti kebutuhan pabrik yaitu 126×125 CM, serta rancangan tersebut dapat menutup masalah-masalah yang biasanya dirasakan oleh pihak terkait. Tofu Factory was an MSME engaged in tofu processing. Based on the observation results, this factory still used a manual method in the tofu cutting process, which was not effective because it took about 5–6 minutes and the product was easily defective. Due to this problem, a cutting tool was needed to assist the workers by speeding up the cutting process and minimizing product defects. This research aimed to speed up the cutting time, minimize product defects, and increase the factory’s effectiveness. The method used was benchmarking with 4 concepts and a descriptive approach. The data analysis technique from the questionnaire results used SPSS with validity, reliability, and normality analysis. The results of this research with the designed tool were in accordance with the desires and needs of related parties, namely the owner, workers, and retailers based on the questionnaire answers and could increase the effectiveness of the JW Tofu Factory MSME. The design of the tool used stainless material, a round-shaped handle, and the size matched the factory’s needs, which was 126×125 CM, and the design could solve the problems usually experienced by the related parties.
Description: 97 Halaman
URI: https://repositori.uma.ac.id/handle/123456789/27472
Appears in Collections:SP - Industrial Engineering

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
218150019 - Nur Fadila - Chapter IV.pdf
  Restricted Access
Chapter IV548.22 kBAdobe PDFView/Open Request a copy
218150019 - Nur Fadila - Fulltext.pdfCover, Abstract, Chapter I, II, III, V, Bibliography1.72 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.