Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositori.uma.ac.id/handle/123456789/20210
Title: Analisis Human Error dengan Metode Sherpa dan Heart pada UKM Batik Medan Tembung Jl. Bersama
Other Titles: Analysis of Human Error with the Sherpa and Heart Methods in UKM Batik Medan Tembung Jl. Together
Authors: Nursyahidan, Zikri
metadata.dc.contributor.advisor: Siregar, Ninny
Prasetyo, Healthy Aldriany
Keywords: batik;human error;human error probability (HEP);HEART;SHERPA;cardiovascular load (CVL);konsumsi energi;energy consumption
Issue Date: 30-Mar-2023
Publisher: Universitas Medan Area
Series/Report no.: NPM;188150052
Abstract: Proses yang dilakukan oleh pengrajin Ardhina Barik Medan dilakukzn dengan teknik batik cap. proses ini sangar efektif mengingat cara dan pengerjaannya terbilang mudch dan cepat, karena tidak perlu lagi memakai peralatan canting yang diisi dengan llin. Permasalahan yang terjadi adalah pada produksi batik pada Ardhina Batik disetiap produksinya. selalu ditemukan kecacatan pada produk Batik. Penyebab dari kecacatan tersebut salah satunya adalah human error. Metode yang cigunakan dalam penelitiam ini untuk menganlisis Ei tersebut adalah metode SHERPA dan HEART. Tujuan khusus yang ingin dieupai melalui penelitan ini adulah Ingin mengidentifikasi human error dan akibat yang terjadi pada UMKM Ardhina Batik menggunakan nctode SHERPA duı juga ingin mcugctilui nilai probabilits humnan error pada UMKM Archina Batik menggunakan metode HEART. Berdasarkan analisis SHERPA didapatkan bahwa ada 11 pekerjaan yang tergolong kritis. Sedangkan bcrdasurkan analisis IIEART, error terbcsar yang mcnycbabkan kccacatan pada proses produksi batik di UKM Ardhinz Batik terjadi pada proses pengecapan dengan Pcrscntasc Total Asscsscd Effcct (AEi 44,28288 dan berdasarkan perhitungan Human Error Probability (HEP), maka pekerjaan yang menjadi penyebib utama terjadinya kecacatan yaiu pemberian motif dengan cap. Bercasarkan data yang diperoleh maka pemecahan masalah yang dapat dilakukan untuk masalah yang ada yaitu meningkarkan ringkat kerelitian dan juga skill dan pekerja di bagian pengecapan. The process carried out by craftsmen Ardhina Barik Medan was carried out using the stamped batik technique. This process is very effective considering the way and process is relatively easy and fast, because there is no need to use canting equipment filled with wax. The problem that occurs is in the production of batik at Ardhina Batik in every production. always found defects in Batik products. One of the causes of this disability is human error. The methods used in this study to analyze Ei are the SHERPA and HEART methods. The specific objective that this research wants to achieve is to identify human error and the consequences that occur in UMKM Ardhina Batik using the SHERPA method and also want to determine the probability value of human error in UMKM Archina Batik using the HEART method. Based on the SHERPA analysis, it was found that there were 11 jobs that were classified as critical. Meanwhile, based on IIEART analysis, the biggest error that causes defects in the batik production process at UKM Ardhinz Batik occurs in the tasting process with Percentage Total Assessd Efficacy (AEi 44.28288 and based on the calculation of the Human Error Probability (HEP), work is the main cause of defects namely the provision of motifs with stamps. Based on the data obtained, the problem solving that can be done for existing problems is to increase the level of accuracy and also the skills and workers in the tasting department.
Description: 77 Halaman
URI: https://repositori.uma.ac.id/handle/123456789/20210
Appears in Collections:SP - Industrial Engineering

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
188150052 - Zikri Nursyahidan - Fulltext.pdfCover, Abstract, Chapter I, II, III, V, Bibliography14.54 MBAdobe PDFView/Open
188150052 - Zikri Nursyahidan - Chapter IV.pdf
  Restricted Access
Chapter IV9.01 MBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.