Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositori.uma.ac.id/handle/123456789/20915
Title: Optimalisasi Produksi Tahu untuk Mengurangi Kelebihan Bahan Baku pada Usaha Pabrik Tahu Pak Ponimin Jl. Langgar Medan Polonia
Other Titles: Optimizing Tofu Production to Reduce Excess Raw Materials in Pak Ponimin's Tofu Factory Business Jl. Break the Polonia Terrain
Authors: Simanullang, Julius Silverius
metadata.dc.contributor.advisor: Munte, Sirmas
Prasetyo, Healthy Aldriany
Keywords: optimalisasi produksi tahu menggunakan metode simpleks;optimization of tofu production using the simplex method
Issue Date: 10-Aug-2023
Publisher: Universitas Medan Area
Series/Report no.: NPM;198150010
Abstract: Pada usaha Pak Ponimin terjadi kelebihan bahan baku sehingga membuat terjadinya penumpukan bahan baku dikarenakan persediaan bahan baku yang dibeli oleh perusahaan tidak dibuat pengaturan yang tepat tentang jumlah bahan baku yang harus dibeli setiap produksi dilakukan Akibat dari kelebihan bahan baku tersebut dapat menimbulkan kelebihan persediaan bahan baku berupa biaya pemesanan dan biaya pembelian. Selain itu yang menyebabkan persediaan bahan baku yang tidak optimal adalah pemakaian bahan baku itu sendiri, dimana pemasok bahan baku perusahaan ini hanya dari 1 pihak saja dimana pemakaian bahan baku dilakukan tidak teratur. Tujuan penelitian ini untuk mengoptimalkan produksi tahu, mengurangi kelebihan bahan baku dan menentukan jumlah safety stock bahan baku pada usaha pak Ponimin. Penelitian ini menggunakan metode simpleks. Metode simpleks lebih mendasar pada pertimbangan subjektif atau intuisi dari pada data historis. Dalam hal ini ketepatan perhitungan produksi akan sangat tergantung dari kemampuan,pengalaman,pendidikan dan kepekaan orang yang melakukan perhitungan produksi. Diketahui hasil dari penelitian ini adalah jumlah persediaan bahan baku 2022 adalah sebesar 419.409,59 kg. Dimana hasil perhitungan ini didapatkan dari metode terpilih trend linier dengan nilai SEE sebesar 24.796,94 kg dan dengan safety stock adalah sebesar 23.040 kg dalam satu tahun dan rata-rata perbulan 1.920 kg. Dimana safety stock pada pesanan selanjutnya adalah sebesar 375 kg setiap minngu. In Mr. Ponimin's business, there was an excess of raw materials, which caused this to happen accumulation of raw materials due to the inventory of raw materials purchased by The company did not make proper arrangements about the amount of raw materials that should be purchased every time production is carried out. The result of excess raw materials can be giving rise to excess raw material inventory in the form of ordering costs and costs purchase. Apart from that, it causes raw material supplies that are not optimal is the use of the raw material itself, where the supplier of this company's raw materials only from 1 party where the use of raw materials is carried out irregularly. Objective This research is to optimize tofu production, reduce excess raw materials and determine the amount of safety stock of raw materials in Pak Ponimin's business. This research using the simplex method. The simplex method is more fundamental to the considerations subjective or intuitive rather than historical data. In this case the accuracy of the calculation production will depend on ability, experience, education and sensitivity a person who performs production calculations. It is known that the results of this study are the total supply of raw materials for 2022 is 419,409.59 kg. Where are the results This calculation is obtained from the selected method with a linear trend with a SEE value of 24,796.94 kg and with safety stock of 23,040 kg in one year and average monthly 1920 kg. Where is the safety stock on the next order is of 375 kg per week.
Description: 55 Halaman
URI: https://repositori.uma.ac.id/handle/123456789/20915
Appears in Collections:SP - Industrial Engineering

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
198150010 - Julius Silverius Simanullang - Fulltext.pdfCover, Abstract, Chapter I, II, III, V, Bibliography1.33 MBAdobe PDFView/Open
198150010 - Julius Silverius Simanullang - Chapter IV.pdf
  Restricted Access
Chapter IV624.51 kBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.